Gå til hovedindhold

Blegning

Tandplejen fraråder, at unge mennesker bleger deres tænder, bare for at få dem hvidere.

Billedet viser en pige med blegede tænder.

Indhold

  Unaturlig hvide tænder.

  Det er umuligt, at få så hvide tænder, som man tit ser på modellerne i bladene. Der er som regel manipuleret med billederne på en computer.

  Naturlig farve.

  Sunde tænder er fra naturens hånd skabt med forskellige farver og reflekser, og det giver et naturligt farvespil i tænderne.

  Fraråder hjemmeblegning.

  Specielt fraråder vi enhver form for hjemmeblegning. For det første er det ikke alle misfarvninger, der kan fjernes ved hjælp af en hjemmeblegning. For det andet kan der komme mange forskellige bivirkninger. Læs mere nedenfor. Snak derfor altid med din tandlæge eller tandplejer, før du overvejer at hjemmeblege dine tænder.

  Tandplejen kan hjælpe.

  Hvis du har én eller flere misfarvede tænder, hjælper det ikke med hjemmeblegemidler. Til gengæld kan vi hjælpe dig med at blege dem hér i Tandplejen. Læs mere om misfarvninger, og hvad Tandplejen kan gøre.

  Risiko ved hjemmeblegning.

  Dét, du risikerer ved at hjemmeblege dine tænder er følgende:

  • Dine tænder bliver meget følsomme efter blegningen. Det kan aftage efter en periode, men mens det står på er det meget ubehageligt.
  • Tandkødet ætses og bliver irriteret, hvis blegemidlet rør ved det. Det er svært at undgå, at der kommer blegemiddel på tandkødet. Du kan se det ved, at tandkødet bliver ildrødt, der hvor blegemidlet har rørt tandkødet. Irritationen holder op efter nogle dage.
  • Slimhinderne i munden, svælget og maven kan også blive irriteret, hvis der kommer noget af blegemidlet på, og det kan nemt ske i skinner, som ikke er passet ordentligt til.
  • Hvide pletter på tænderne kan ikke udjævnes med en blegning. Den farveforskel, der var før, vil også være der efter en blegning.
  • Overblegning. Dine tænder bliver simpelthen alt for hvide, og det ser ikke pænt ud.
  • Dine tænder bliver mere modtagelige for misfarvninger, fordi tandoverfladen bliver mere ru ved blegning. Det kan betyde, at du skal blege dine tænder igen for at holde dem hvide.
  • Hvis du har plastfyldninger i nogle af tænderne, kan de kommer til at virke mørkere end de blegede tænder. Det ser ikke pænt ud, og så skal du måske have lavet dem om. Det er ikke sundt for tænderne.
  • Usikkerhed om bivirkninger. Der er ikke lavet ordentlige undersøgelser om bivirkningerne på længere sigt.
  Sidst opdateret: 6. februar 2023