Gå til hovedindhold

Sutter og sutteflasker

Lad barnet bruge sut med omtanke, da både sut og sutteflaske kan give barnet "suttebid", med skæve tænder.

Billedet viser en lille pige med to sutter i munden.

Indhold

  Gode råd til brug af sut og sutteflaske

  En sutteflaske bør kun indeholde modermælkserstatning, vand eller usødet te.

  Fra ca. 6-måneders-alderen kan jeres barn begynde at drikke af en kop.

  Sutteflasker kan påvirke barnets tandstilling på samme måde som en sut.

  Kom ikke juice, sød saft eller drikkeyoghurt i sutteflasken. Søde drikke er vanedannende, og det kan være svært at få dit barn til at drikke andet. Jo længere tid, der er sukker på tænderne, desto større er risikoen for udvikling af huller.

  Sukker virker mættende, så barnet spiser mindre sund mad. Så også for den generelle sundhed er for noget sukker skadeligt.

  De fleste spædbørn har et suttebehov hvilket er naturligt. Men sutten kan give barnet ”suttebid”, med skæve tænder. Derfor er det en god idé at bruge sutten med omtanke i situationer, hvor barnet har brug for trøst. Nogle børn vælger at sutte på deres finger.

  Dyp aldrig sutten i sukker, honning eller juice, som giver risiko for huller. Der findes mange forskellige mærker af sutter. Vælg en så lille gummisut som muligt, med en ventil, der får sutten til at fylde mindre i munden, idet luften trykkes ud, når barnet bider sammen.

  I skal være opmærksomme på, at silikone sutter er nemme at bide i stykker, når barnet har fået tænder. Der kan være en ring i sutten, men bind aldrig noget i sutten. Øget vægt i sutten giver nemlig et større pres på fortænderne, så de bliver skæve.

  Barnet bør vænnes fra sut i 2-3 års alderen. Et suttebid vil da ofte rette sig af sig selv. Risikoen for forkert tandstilling og hæmmet taleudvikling øges, hvis barnet bruger sut efter 3-års-alderen.

  Vælg tidspunktet med omhu, da det er et stort skridt for jeres barn at lægge sutten. Barnet skal selv være indstillet på at stoppe! Du skal også selv have ekstra tid og overskud. Måske kan du aftale at bytte sutten for en gave?

  Er jeres barn begyndt at sutte på finger, kan I forsøge at vænne barnet til sut i stedet. Tandstillingsfejl efter fingersutning er ofte mere udtalte, og det er vanskeligere at vænne fra finger end fra sut.

  Skold sutten med kogende vand eller kog den gerne dagligt i mikroovnen. ”Rengør" den ikke ved at komme den i din egen mund. Det kan være med til at barnet får trøske.

  Tjek sutten for elasticitet og ujævnheder i gummiet – skift den ud hvis den virker skrøbelig.

  Sidst opdateret: 17. januar 2024